Eerste dag van uw puppy in huis
Eindelijk is dan het grote moment aangebroken en gaat u uw puppy ophalen. Gewapend met een riempje, halsbandje en hond doek /keukenrol voor onderweg (in verband met de kans op overgeven) gaat u op weg. Probeer uw pup zo vroeg mogelijk op te halen. Hij heeft dan de hele dag om te wennen aan de nieuwe roedelgenoten en het nieuwe territorium voordat de nacht valt.
Hoewel wij erg uitkijken naar het moment dat we het pupje eindelijk op kunnen halen, mogen we niet vergeten hoe het pupje zich voelt en wat het allemaal meemaakt. Vreemde mensen en een auto die zich verplaatst en brommende geluiden maakt. Weg van de moeder, broertjes en zusjes en weg van het veilige, vertrouwde nest. Het pupje krijgt dus nogal wat te verwerken. Uiteraard kan de pup dit allemaal best aan. Toch is het belangrijk om hem hierin optimaal te ondersteunen om zo de stress, die dit alles bij de pup veroorzaakt, tot een minimum te beperken.
De eerste dag bij u thuis is voor uw puppy een hele omschakeling. Geef hem de ruimte om zijn nieuwe thuis te verkennen.
Wanneer uw puppy eenmaal in zijn nieuwe thuis aankomt, bevindt hij zich weer een vreemde omgeving met misschien weer vreemde mensen, vreemde voorwerpen en een vreemde geur. Geef het pupje de tijd en de rust om hier allemaal goed aan te wennen. Zet het pupje gelijk op de plaats waar u hem ook later graag wilt hebben. Leg hier zijn nestlapje en een kluifje neer. Laat hem verder lekker zijn eigen gang gaan. Hij zal rondsnuffelen en alles onderzoeken. Allemaal reuze spannend voor hem. Loop niet constant achter hem aan en til hem niet steeds op.
Als u wilt dat het pupje bij u komt, pak dan en lekker hondenkoekje, ga op uw hurken zitten en roep hem bij u. Doe dit met een vriendelijke, vrolijke, wat hogere stem. De pup vindt dit leuk en hij komt naar u toe. U geeft hem dan het koekje en een knuffel en u laat hem weer rustig verder gaan met het verkennen van de nieuwe omgeving. Zo went de pup het snelst aan zijn nieuwe roedelgenoten, die leuk zijn en lekkere koekjes hebben, en aan het nieuwe territorium.
Een eigen plaats
Na verloop van tijd zult u merken dat de pup toch wel wat vermoeid is geworden. Hij zal een plekje opzoeken om even lekker te gaan slapen. Nu heeft u natuurlijk al lang bepaald waar u wilt dat de pup uiteindelijk zijn eigen plek krijgt. De plaats waar hij ’s nachts verblijft en waar hij moet blijven als u een keer zonder hond weg moet.
Als het pupje moe is en wil gaan slapen pakt u hem rustig op en brengt hem naar die plek. Dit kan een kleed, een mand of een bench zijn. Ongetwijfeld worden de meeste pups weer wakker en dan blijft u er gewoon even bij. U aait en kriebelt hem als het ware in slaap. Hierna gaat u weg en laat hem alleen. Als u gebruik maakt van een bench, doe het deurtje dan niet gelijk dicht. Wel heeft u nog een lekker kluifje in zijn directe omgeving achtergelaten. De pup krijgt nu zijn eerste oefening in het alleen blijven. U gaat regelmatig even kijken of hij al wakker is. Er bestaat een grote kans dat als hij wakker wordt hij eerst het kluifje vindt voordat hij beseft dat hij alleen gelaten is. Hij gaat dan even lekker kluiven. Het is nu wel zaak dat u heel snel hierna uw gezicht laat zien en uw aanwezigheid aan de pup laat merken. Zo leert de pup dat u altijd terugkomt, ook al is hij even alleen gebleven.
Na een paar dagen zult u merken dat de pup uit zichzelf, als hij moe is, zijn eigen plek zal opzoeken. Die eigen plaats moet wel een veilige plek zijn waar niet continu mensen langs lopen en waar de pup niet regelmatig afgeleid wordt. Bij het op zijn plek brengen kunt u nu al het commando ‘plaats’ of ‘mand’ geven. De pup mag op die plaats nooit gestoord worden. Het is een vervanging voor het veilige nest en die plek moet altijd plezierig blijven. Hij mag hier later ook nooit voor straf heen gestuurd worden. Ook visite mag niet naar de pup toe als die in zijn mand ligt. Willen ze hem knuffelen, dan lokken ze hem maar naar zich toe. Eventueel met een honden koekje. Dan leeft de pup gelijk ook nog eens dat visite leuk is een geen bedreiging vormt bij zijn veilige nest.
Voeding
Het is aan te raden uw puppy de eerste dagen hetzelfde voer te geven, als hij bij de fokker heeft gehad. Uw pupje doet de eerste dagen al veel nieuwe indrukken op. U kunt zich misschien voorstellen dat het dan fijn voor uw pupje kan zijn als hij wel zijn vertrouwde voer krijgt. Overstappen op een voer van uw eigen keuze kunt u doen als uw pup zich bij u op zijn gemak voelt. De stress, die de overgang naar zijn nieuwe thuis met zich meebrengt, kan ertoe leiden dat uw puppy de eerste dag niet wil eten. Geef hem de tijd om te wennen en dwing hem niet om te eten. U zult zien dat de honger de volgende dag al weer terugkomt.
Uitlaten
Het voorkomen van ongelukjes door een goed uitlaatschema vormt de basis van de zindelijkheidstraining. Laat de pup dus minstens om de twee uur even naar buiten om zijn behoefte te doen en probeer aan het gedrag van uw pup te zien wanneer hij zijn behoefte wil gaan doen. Vaak kunt u dit zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op dezelfde plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, heeft gegeten of gespeeld.
Als u ziet dat uw pupje op het punt staat binnenshuis zijn behoefte te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treed een plasrem in werking. Als de pup zijn plasje buiten afmaakt, beloont u hem hier enthousiast voor.
Als u er een keer te laat bij bent en de pup binnen zijn behoefte al heeft gedaan, ruim dit dan op zonder de pup enige vorm van aandacht te geven. Prijs de pup uitbundig wanneer hij het goed doet.
Samengevat:
U heeft waarschijnlijk lang uitgekeken naar de dag dat uw puppy in huis komt. Het pupje raakt echter zijn vertrouwde omgeving kwijt en doet in korte tijd veel nieuwe indrukken op. Geef hem daarom de ruimte en de tijd om u en uw huis te verkennen in zijn eigen tempo. Geef uw puppy de eerste dagen hetzelfde voer als hij bij de fokker heeft gehad en laat het pupje minstens om de twee uur even naar buiten in het kader van de zindelijkheidstraining. De eerste nacht is het moment dat het verlies van de moeder, broertjes en zusjes tot uiting kan komen in gepiep en gejank. Hoe kunt u hier nu het beste mee omgaan? Dat leest u in het artikel ‘Eerste nacht thuis’.
Eerste nacht pup in huis
Je zult het misschien al van meerdere mensen gehoord hebben, maar de eerste nacht dat je je pup in huis hebt kan zwaar zijn. Vroeger was de standaard oplossing om de pup zo ver mogelijk van je bed te zetten en te proberen om door het (mogelijke) gepiep heen te slapen. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden.
Wennen aan een nieuw huis
Zodra je puppy’s mee naar huis gaat verandert er veel voor hem. Weg van het vertrouwde nest, geen warmte meer van mama en de broertjes en zusjes. Natuurlijk zal uiteindelijk jouw liefde alles goed maken en word jij zijn veilige haven, maar tot die tijd is het wel even wennen. Het helpt om je puppy vroeg op de dag op te halen bij de fokker, zodat hij nog een hele dag heeft om te wennen. De pup zal waarschijnlijk sowieso moe zijn van alle nieuwe indrukken, maar het kan geen kwaad om hem voor het slapen gaan nog even extra uit te putten. Dit kan door met hem te spelen en buiten een wandelingetje te maken.
Sommige mensen leveren van te voren een knuffeltje af bij de fokker die ze bij het ophalen van de pup weer mee krijgen, de bekende geur kan geruststellend werken. Het is ook mogelijk om D.A.P feromonen (hier te koop) in huis te halen, een artificiële variant van de natuurlijke geruststellende geurstof die de moederhond produceert. Dit product komt in de vorm van een spray, verstuiver of halsband.
Waar slaapt je puppy?
Zodra het tijd is om te slapen kan het handig zijn om de ruimte die je pup heeft te beperken door hem bijvoorbeeld in een doosje te leggen. Er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn om lekker te liggen, maar als je hem vrij rond laat lopen heb je de kans dat hij niet waarschuwt als hij een plasje moet doen. Het is ook mogelijk om de bench te gebruiken, maar als je van plan bent die echt te blijven gebruiken kan het handiger zijn om nu voor een alternatief te kiezen. De bench moet dan namelijk een veilige leuke plek worden, en kan daarom beter rustig worden opgebouwd.
Bij je puppy slapen
Neem je puppy de eerste weken mee naar je slaapkamer, of ga beneden slapen als je dat liever doet. Zo kan je makkelijk je hand bij hem in de doos doen om hem gerust te stellen. Ook kan hij waarschuwen als hij moet plassen, want de blaas is in het begin meestal niet sterk genoeg om een hele nacht uit te houden. Sommige mensen raden aan om het water ’s nachts weg te halen. Een pup is echter nog heel kwetsbaar, dus het is beter om ’s nachts een extra plas rondje te maken dan om het risico te lopen je puppy uit te laten drogen.
Wat als je puppy gaat piepen
Sommige puppy’s vinden het verschrikkelijk om opgesloten te worden en zullen op het moment dat je ze in de doos of bench zet meteen verschrikkelijk gaan piepen. Je moet van te voren een keuze maken hoe je hierop reageert: of je wacht tot het piepen stopt, je mag dan best je hand in de doos steken om de pup te kalmeren, maar hem niet halverwege de piepsessie er uit tillen. Of geef je hem direct zijn zin en let je gewoon iets beter op of hij/zij een plasje moet maken. Je wilt namelijk niet dat je puppy leert dat hij zijn zin krijgt door heel lang te blijven piepen. Als je pup echter lief is gaan slapen en zodra hij wakker wordt gaat piepen is de kans groot dat hij even naar het toilet moet.
Veel succes en plezier met je puppy, en als je dit op tijd leest, probeer dan vooral zoveel mogelijk uit te slapen voordat de kleine er is.
Kan ik onbezorgd met mijn pup naar buiten?
Je wilt je pup natuurlijk heerlijk laten genieten van het buiten zijn. Zo leert hij nieuwe dingen en is hij later niet bang. Zorg er wel voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, voordat hij – verder dan de tuin – naar buiten gaat.
Socialisatie
In de eerste weken dat je pup bij je is, is het belangrijk dat je hem kennis laat maken met zaken die hij in zijn latere leven ook tegen gaat komen. Dus contact met andere (sociale) honden, kinderen, openbaar vervoer, een autoritje en andere dieren (bv. kinderboerderij).
Het is juist goed om je pup regelmatig kort mee naar buiten te nemen. Maar stel hem met mate bloot aan nieuwe indrukken. Dus plan maximaal één nieuwe activiteit per dag; je pup heeft tijd nodig om de indrukken te verwerken.
Vaccinaties
Zorg wel dat je pup tijdig gevaccineerd is voor je hem in contact brengt met andere honden en dieren. Als je (nog) geen inentingen hebt gehaald, is de pup bevattelijk voor besmettelijke en soms gevaarlijke ziektes, zoals parvo, ziekte van Weil of kennelhoest.
Nu je buiten komt met je pup, loopt hij ook kans parasieten zoals wormen, vlooien en teken op te pikken. Zorg dus dat je je pup tijdig (preventief) behandelt. Vraag je dierenarts om het juiste middel.
Gevaarlijke zaken
Je pup ontdekt alles met zijn bek. Als je voor het eerst met je pup naar buiten gaat, zul je verbaast zijn over de hoeveelheid gevaarlijke zaken die je tegenkomt op straat: peuken, afval, voedsel, stokjes, giftige planten.
Je pup weet nog niet wat hij wel en niet in zijn bek kan stoppen en/of op kan eten. Wees alert op giftige planten. Even spelen met een giftig blaadje kan al gevaarlijk zijn. Op licg.nl vindt je een lijst met giftige planten.
Tips
– Laat je pup niet loslopen of alleen in een afgesloten losloopgebied, waar hij niet weg kan lopen.
– Laat je pup niet te lang met andere honden spelen. Dit is slecht voor zijn nog kwetsbare skelet dat nog volop in de groei is.
– Neem een favoriet speeltje mee waarmee je goed gedrag kunt belonen met een kort spelmoment.
– Gebruik het speeltje om te ruilen voor iets dat hij ongewild van straat pakt.
– Gaat je pup liggen of wil hij niet meer lopen, ga dan naar huis. Hij is waarschijnlijk moe.
Inenten, ontwormen en ontvlooien van jouw pup
Om je kleine pup te beschermen tegen besmettelijke en gevaarlijke ziektes is het belangrijk dat je hem op tijd vaccineert. Als het goed is, heeft je pup zijn eerste entingen gehad, maar waarom moet je het vaccineren eigenlijk blijven herhalen?
Vaccinatieschema
Vaccineren is het toedienen van dode of zwakke ziekteverwekkers, zodat je pup afweerstoffen aanmaakt. Een vaccinatie werkt tijdelijk en moet daarom worden herhaald.
De eerste (hondenziekte en parvo) krijgt je pup rond 6 weken leeftijd, met 9 weken de kleine cocktail: parvo en ziekte van Weil (optie kennelhoest). Met 12 weken krijgt hij er nog één tegen hondenziekte, parvo, ziekte van Weil en hepatitis (optie kennelhoest).
Let wel op dat de pup de volledig ingeënt moet zijn om beschermt te zijn tegen div ziektes.
Vanaf zijn eerste verjaardag moet hij elk jaar gevaccineerd worden.
Rabiës en titeren
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, komt niet meer voor in Nederland. Maar als je je pup ooit meeneemt naar het buitenland, bijvoorbeeld op vakantie, dan is het verplicht deze vaccinatie te geven.
Tegenwoordig bieden steeds meer dierenartsen de mogelijkheid om te ‘titeren’, waarbij met een bloedonderzoek wordt bekeken welke afweerstoffen je pup wel of niet meer heeft. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.
Vaccineren is sowieso altijd maatwerk. Overleg met je dierenarts!
Ontwormen
Pups hebben vaak wormen. De meest voorkomende zijn spoel-, lint-, en zweepwormen. Je pup kan hier erg ziek van worden, al zie je niet altijd de symptomen.
Voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kunnen de spoelworm en vossenlintworm gevaarlijk zijn. Ontworm daarom op tijd!
De fokker of jij ontwormt je pup als hij 4, 6 en 8 weken oud is. Dan elke maand: als hij 3, 4, 5, en 6 maanden oud is. Daarna 4 keer per jaar. Vraag je dierenarts naar het beste middel.
Vlooien
Vlooien hebben niets met hygiëne te maken. Elke pup, hoe schoon en goed verzorgd ook, heeft kans op vlooien. Deze parasiet is heel naar voor je pup. Vlooien veroorzaken jeuk, kunnen lintworm overbrengen en sommige honden zijn zelfs allergisch voor een vlooienbeet.
Neem het zekere voor het onzekere en ontvlooi je pup op tijd! Vraag je dierenarts welk middel het meest geschikt is en hoe vaak je je pup het best kunt behandelen.